Διαβάστε το 5ο τεύχος του newsletter "Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομάεδώ.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την «Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά» ΟΠΣ ΕΟΧ: PDP1 (MIS) 5075006, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και με το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Κομοτηνής, την Τετάρτη 14 Ιούνιου 2023, στις 18:00 μ.μ, διοργάνωσε ενημερωτική δράση με θέμα: “Προσυμπτωματικός γυναικολογικός έλεγχος, καρκίνος του μαστού και ενημέρωση για τον HPV σε γυναίκες Ρομά’’. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου, όπου στεγάζεται και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής.

Αρχικά η διαμεσολαβήτρια του Παραρτήματος Ρομά, με τους κοινωνικούς επιστήμονες και την διαμεσολαβήτρια της Ομάδας Δράσης, πραγματοποίησαν κατ’ οικον επισκέψεις στον οικισμό Αλάν Κογιού στην Κομοτηνή, για την ενημέρωση της παραπάνω εκδήλωσης σε γυναίκες Ρομά.

Είναι σημαντική η ενημέρωση όλων των ηλικιών, νεαρών κοριτσιών/γυναικών Ρομά για θέματα της υγείας δεδομένων του αναλφαβητισμού, των κακών συνθηκών διαβίωσης, της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και  των πρόωρων γάμων που τελούν. Στόχος της παραπάνω δράσης ήταν να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το θέμα του προσυπτωματικού γυναικολογικού ελέγχου όπου περιλαμβάνεται και ο καρκίνος του μαστού, καθώς και για το HPV. Στην ενημερωτική δράση, ομιλήτριες ήταν η κ. Τσαλκίδου Ευανθία- Διευθύντρια Χειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, η κ. Αλατζά Μερβέ- ειδικευόμενη χειρουργικής και  η κ. Κυρίτση Ευαγγελία- ειδικευόμενη γυναικολογίας. Επίσης συμμετείχαν όλα τα μέλη του Παραρτήματος Ρομά, μέλη του συλλόγου Δύναμη Ψυχής», οι κοινωνικοί επιστήμονες, ο οικονομολόγος και η διαμεσολαβήτρια της Ομάδα Δράσης. Ο αριθμός ατόμων συμμετοχής των γυναικών Ρομά ανέρχονται στα 25. Μετά το πέρας της ομιλίας διενεργήθηκε κλινική εξέταση στις γυναίκες όπου κρίνονταν απαραίτητο, στο χώρο του ιατρείου του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Κομοτηνής.

 

Εντός του Μαΐου 2023, ξεκίνησε η Δράση με τίτλο το «Αμαρό Μαγκιπέ: Δράσεις για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης 1 «Ενδυνάμωση των Γυναικών και των Νέων Ρομά» του Προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» και επωφελείται με επιχορήγηση ποσού 199.909,69€ από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.

Στη γλώσσα Ρομανί, «Αμάρο Μαγκιπέ» σημαίνει το «δικό μας έργο» και υποδηλώνει την υπερηφάνεια για ένα προσωπικό επίτευγμα ή ένα απόκτημα.

Η εν λόγω δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΜΚΟ SolidarityNow, Φάρος του Κόσμου και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών ΡΟΜ, κατοίκων Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα».

Αντικείμενο είναι η ενδυνάμωση και συμμετοχή γυναικών και νέων Ρομά σε δράσεις και εκπαιδεύσεις με στόχο την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενημέρωση, την πρόληψη της βίας, την ψυχοκοινωνική στήριξη και εν γένει την ενδυνάμωση. Ειδικότερα, η ομάδα νέων αποσκοπεί στην ανάδειξη μεντόρων που θα εργαστούν στις κοινότητές τους αναδεικνύοντας και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους Ρομά.

Το πεδίο δράσης θα περιλαμβάνει τον οικισμό του Πέλεκα στην Κατερίνη, τον Δενδροπόταμο, τον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και το Δροσερό Ξάνθης.

Η ομάδα ειδικών της Δράσης θα διοργανώνει συζητήσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης για θέματα περιγεννητικής φροντίδας και γονεϊκότητας. Αντίστοιχες συμβουλευτικές θα έχουν ως στόχο την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία, τη σημασία της εκπαίδευσης στη ζωή των παιδιών και των νέων, τους πρόωρους γάμους και τη σχολική διαρροή.

Σε γονείς με μωρά και νήπια έως 2 ετών θα παρέχεται και συμβουλευτική για την παιδική διατροφή και τη γονεϊκότητα. Παράλληλα με τις δράσεις γυναικών, στην περιοχή του Δροσερού - Ξάνθης θα λειτουργεί και χώρος δημιουργικής απασχόλησης για νήπια.

Κατά τη διάρκεια της Δράσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και συναντήσεις ενημέρωσης με φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και μη Ρομά πληθυσμό, για την διάχυση των αποτελεσμάτων και  την άρση των στερεοτύπων που θα βοηθήσουν στην επαφή και συνεργασία των πληθυσμών στις κοινότητες και στην ομαλή συμπερίληψη στον κοινωνικό ιστό.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Κέντρα Κοινότητας Κατερίνης, Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δήμου Παύλου Μελά.

Εκδόθηκε απόφαση ένταξης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ), περιόδου 2014-2021 με τίτλο «Προώθηση και Υποστήριξη των παιδιών Ρομά σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις».

Αντικείμενο της πράξης είναι η συμμετοχή παιδιών Ρομά ηλικίας 6-12 ετών σε κατασκηνωτικά προγράμματα, με στόχο τη δημιουργική συμβίωση τους με άλλους συνομηλίκους κατασκηνωτές, η ενδυνάμωση των προσωπικοτήτων τους μέσα από τη συμμετοχή σε αθλητικές, ψυχαγωγικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες και η άρση των στερεοτύπων μέσα από τη συγκατοίκηση και τη συμμετοχή σε ομαδικές κατασκηνωτικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές. 

Η πράξη υλοποιείται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής  Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονία–Θράκης.

Δείτε το έγγραφο της αναρτημένης απόφασης στη Διαύγεια

vlcsnap 2023 04 25 11h49m03s503

Διαβάστε το 4ο τεύχος του newsletter "Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά" εδώ.

Κατεβάστε το σε μορφή PDF εδώ.