Πρόσφατα νέα

2η Δημοσίευση της τροποποίησης της απόφασης ένταξης της Πράξης «Ανοικτές Θάλασσες - Προώθηση και υποστήριξη των παιδιών των Ρομά σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις» με Κωδικό ΟΠΣ 5203079 ως προς την ημερομηνία λήξης της Πράξης, η οποία ορίζεται η 29/03/2024.

 Η τροποποίηση της απόφασης σε PDF

Δημοσίευση της τροποποίησης της απόφασης ένταξης της Πράξης «ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ- ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5203079 ως προς την ημερομηνία λήξης της Πράξης, η οποία ορίζεται η 30/01/2024.

H τροποποιημένη απόφαση σε PDF

 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την «Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά» ΟΠΣ ΕΟΧ: PDP1 (MIS) 5075006, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και με το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Κομοτηνής, την Τετάρτη 14 Ιούνιου 2023, στις 18:00 μ.μ, διοργάνωσε ενημερωτική δράση με θέμα: “Προσυμπτωματικός γυναικολογικός έλεγχος, καρκίνος του μαστού και ενημέρωση για τον HPV σε γυναίκες Ρομά’’. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου, όπου στεγάζεται και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής.

Αρχικά η διαμεσολαβήτρια του Παραρτήματος Ρομά, με τους κοινωνικούς επιστήμονες και την διαμεσολαβήτρια της Ομάδας Δράσης, πραγματοποίησαν κατ’ οικον επισκέψεις στον οικισμό Αλάν Κογιού στην Κομοτηνή, για την ενημέρωση της παραπάνω εκδήλωσης σε γυναίκες Ρομά.

Είναι σημαντική η ενημέρωση όλων των ηλικιών, νεαρών κοριτσιών/γυναικών Ρομά για θέματα της υγείας δεδομένων του αναλφαβητισμού, των κακών συνθηκών διαβίωσης, της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και  των πρόωρων γάμων που τελούν. Στόχος της παραπάνω δράσης ήταν να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το θέμα του προσυπτωματικού γυναικολογικού ελέγχου όπου περιλαμβάνεται και ο καρκίνος του μαστού, καθώς και για το HPV. Στην ενημερωτική δράση, ομιλήτριες ήταν η κ. Τσαλκίδου Ευανθία- Διευθύντρια Χειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, η κ. Αλατζά Μερβέ- ειδικευόμενη χειρουργικής και  η κ. Κυρίτση Ευαγγελία- ειδικευόμενη γυναικολογίας. Επίσης συμμετείχαν όλα τα μέλη του Παραρτήματος Ρομά, μέλη του συλλόγου Δύναμη Ψυχής», οι κοινωνικοί επιστήμονες, ο οικονομολόγος και η διαμεσολαβήτρια της Ομάδα Δράσης. Ο αριθμός ατόμων συμμετοχής των γυναικών Ρομά ανέρχονται στα 25. Μετά το πέρας της ομιλίας διενεργήθηκε κλινική εξέταση στις γυναίκες όπου κρίνονταν απαραίτητο, στο χώρο του ιατρείου του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Κομοτηνής.

 

Διαβάστε το 5ο τεύχος του newsletter "Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομάεδώ.

Εκδόθηκε απόφαση ένταξης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ), περιόδου 2014-2021 με τίτλο «Προώθηση και Υποστήριξη των παιδιών Ρομά σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις».

Αντικείμενο της πράξης είναι η συμμετοχή παιδιών Ρομά ηλικίας 6-12 ετών σε κατασκηνωτικά προγράμματα, με στόχο τη δημιουργική συμβίωση τους με άλλους συνομηλίκους κατασκηνωτές, η ενδυνάμωση των προσωπικοτήτων τους μέσα από τη συμμετοχή σε αθλητικές, ψυχαγωγικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες και η άρση των στερεοτύπων μέσα από τη συγκατοίκηση και τη συμμετοχή σε ομαδικές κατασκηνωτικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές. 

Η πράξη υλοποιείται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής  Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονία–Θράκης.

Δείτε το έγγραφο της αναρτημένης απόφασης στη Διαύγεια